Isolering med papir

Det er først i starten af 90’erne, at vi begyndte at bruge papirisolering her i Danmark. Men i USA har man faktisk isoleret med papir i mere end 100 år. Papirisolering er lavet af indsamlede aviser, der bliver behandlet og forberedt til at bruge som isoleringsmateriale. Papiret bliver granuleret og tilsat nogle forskellige komponenter, der gør, at materialet bliver både brandafvisende og fugtafvisende samtidig med, at det ikke bliver modtageligt for skimmel og svamp. Papirisolering er et fleksibelt og blødt materiale, der blæses ind på fx et loft, så det lægger sig som en helt tæt dyne omkring rørinstallationer og over det hele.

Der er mange fordele ved brug af papirsisolering. Denne form for isolering lydisolerer bedre end fx glas og mineraluld. På grund af de tilsatte kemikalier ynder skadedyr ikke at opholde sig i materialet. Ved produktionsfasen belaster papirisolering ikke miljøet i samme grad som stenuldsmaterialerne. Papirisolering er også meget mere behageligt at arbejde med, da det hverken kradser eller klør ligesom andre isoleringsmaterialer har det med at gøre. Isoleringseffekten er lige så god og effektiv som andre isoleringsmaterialer.

Ulemperne ved brug af papirisolering er, at isoleringen har en tendens til at falde mere sammen, når den er lagt ud, end andre isoleringsmaterialer gør. Det er forventeligt, at papirisolering falder sammen med ca. 15 procent. Hvis du har et isoleringsfirma til at lave papirisolering i din bolig, tager de højde for det, så det ikke er noget problem. En ulempe er også de anvendte kemikalier for at gøre materialet brand- og fugtafvisende.